Liku Kehidupan Sebenarnya Mematangkan Insan

Pengalaman dan kematangan seseorang terletak pada cara serta respon pada setiap keadaan yang timbul

14 Mei 2012

Penggunaan mesin pengeram telur

manual penggunaan mesin pengeram telur

SEBELUM MENGGUNAKAN MESIN PERKARA DI BAWAH PERLU DI PASTIKAN :

1) cermin pada hadapan mesin tidak pecah, di khuatiri boleh mendatangkan kemalangan pada pengguna

2) mentol 5 watt sahaja di gunakan di dalam mesin tersebut ( warna tidak kisah )

3) terdapat bekas untuk di isi air di dalam mesin tersebut

4) Thermostat di dalam mesin menunjukkan bacaan 45c (bacaan ini boleh di laras naik dan turun) thermostat ni ada ralatnya sendiri. walaupun ia menunjukkan 45c tetapi bacaannya adalah lain. yg terbaik rujuk pada thermometer .





setelah di pastikan semua nya baik, maka proses untuk menggunakan mesin seperti di bawah ini :

langkah 1 : PROSES PENYEDIAAN MESIN PENGERAM

1) buka pintu mesin eram tersebut
2) bersihkan dalaman mesin tadi sekiranya terdapat kekotoran.
3) isikan bekas yg di sediakan di bawah rak telur dgn air hampir penuh. letakkan bekas berisi air tadi betul2 di bawah tray tempat telur .





4) pasang kan plug dan ON kan mesin eram tadi




selepas mesin terpasang selama 2 jam. mulakan langkah 2 : MELETAKKAN TELUR KE DALAM MESIN ERAM

4) letakkan semua telur di tray jaring yg di sediakan, baringkan sahaja dan tidak perlu di tegakkan. (sila baca berkaitan dengan telur)



5) gunakan pensel untuk menulis tarikh di setiap telur yang di masukkan agar mudah untuk di buat tindakan susulan.



langkah 2 : PROSES MENYUKAT SUHU SEBENAR DI DALAM MESIN ERAM

*note : untuk ideal suhu eraman telur ayam,itik,puyuh = 38.7,38.8,38.9,39.0,39.1,39.2c (mana2 satu bacaan yg di dapati dari thermometer digital seperti di atas adalah baik) untuk angsa = 39.0c sahaja

setelah selesai langkah 1, kita akan sukat suhu pula dengan cara menggunakan digital thermometer.



1) keluarkan digital thermometer dari kotaknya dan pasangkan bateri. tekan "button" bewarna hitam sekali sahaja untuk ON kan digital thermometer tadi.

*note: ada mesin yg menggunakan thermometer analog, tidak perlu di ikuti langkah ini. teruskan langkah seterusnya.

2) lekatkan hujung "digital thermometer" (besi) yg bertindak sebagai sensor pada sebiji telur dengan menggunakan "selotaip" . pastikan sensor tadi berada di atas telur, bukan di tepi atau di bawah telur.





3) tutup pintu mesin dan biarkan ia terpasang 24 jam tanpa henti





*note: sekiranya terputus bekalan elektrik, jangan di buka pintu mesin eram kerana ia boleh menyebabkan haba keluar dari mesin eram . mesin ini boleh bertahan tanpa tenaga elektrik selama 6 jam. bungkus mesin dengan kain tebal untuk mengelakkan haba keluar juga adalah satu idea yg bagus.


3) bacaan akan di ambil setelah 1/2 sekurang2 nya mesin terpasang jam mesin terpasang.

4) bacaan semasa lampu terpadam sahaja di ambil, jangan mengambil bacaan sewaktu lampu mula terpasang.ini kerana kita inginkan suhu kepanasan terakhir sahaja.

*note : suhu kepanasan di ambil selepas mentol terpadam , di sini baru la kita tahu suhu sebenar di dalam mesin eram tadi.

langkah 3 : PROSES MENGGOLEK TELUR

1) telur akan di golek atau di pusingkan sebanyak 3 kali sehari :

- selepas subuh/sebelum matahari terbit
- selepas zohor/semasa matahari tegak
- selepas maghrib/semasa matahari terbenam

*note: tidak kisah jam berapa pun. golek / pusing telur seperti orang bermain mahjung, jgn terlalu kasar agar telur tidak pecah. tujuan nya ialah untuk mengelakkan embrio di dalam telur tidak mati atau melekat.

langkah 4 : SULUH/TEROPONG TELUR

* note : bertujuan untuk mengasingkan telur yang boleh terus di eram dan juga telur yang harus di bawa keluar dari dalam mesin.

- gunakan lampu suluh untuk menyuluh telur.
- suluh telur pada hari ke-4 dan ke atas, kerana di waktu inilah telur2 yang sihat akan dapat di lihat jalur darah beserta titik hitam.
- letakkan semula telur yang dapat di lihat jalur darahnya. telur yang tidak dapat di lihat jalur darah perlu di berikan masa sehingga hari ke-7 sahaja. selepas dari itu haruslah di keluarkan dari mesin eram .

*note : jalur darah tadi seolah2 berbentuk labah2

langkah 5 : TELUR MENETAS

- telur yang mula meretak haruslah di pusingkan ke atas supaya anak ayam tidak lemas.
- jangan cuba pecahkan telur tadi , biarkan anak ayam keluar secara sendiri. tetapi boleh di bantu jika perlu.
-keluarkan kulit telur tadi dari dalam mesin eram dan buang di dalam tong sampah .

langkah 6 : ANAK AYAM MENGERING

- biarkan anak ayam yang telah menetas tadi berada di atas tray telur sehingga bulunya kering dan dia sudah tegap berdiri.

PENJAGAAN ANAK AYAM

- anak ayam berusia 3 hari di keluarkan dari mesin eram dan di letakkan di "brooder" dan di beri minum sahaja.
- pastikan terdapat lampu untuk bekalkan haba panas untuk anak ayam tadi.
- pada hari ke-4 anak ayam di beri makan dan minum. dedak halus sahaja di guna kan.

Kredit kepada: http://zali-agro-farm.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan